Az izsóp aromás, félig örökzöld, fás alapú, cserjés évelő, felálló bokros csomóban nő. Gyakran termesztik fűszernövénykertekben és dísznövényként. A Földközi-tenger északi partvidékén és Kis-Ázsiában őshonos, de az Egyesült Államok egyes részein az utak mentén honosodott meg. Keskeny, szár nélküli, fogazott, aromás, fényes sötétzöld levelekkel rendelkezik. Illatos, kétajkú, rózsa, kék, fehér színű virágok kiálló porzóval, örvényben nyílnak, a nyár közepén-végén.
A lombozat, a virágok és a növényi olajok kulináris és népgyógyászati felhasználásának nagy múltja van. A leveleket a főzés során használták és használják húsok, levesek, szószok, saláták vagy pörköltek ízesítésére.
Az izsópolajat jelenleg ízesítőszerként használják Chartreuse likőrben. A növények vonzóak a méhek és a lepkék számára. Ideális gyógynövénykertbe, sziklakertbe vagy szegélybe.
Konténeres: 9×9