Nagyon mutatós jellegzetes kiváló ízű, friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas sárgabarack a ceglédi bíbor kajszi. Július közepén éri el a szedési érettséget. Tetszetős, nagy, megnyúlt gyümölcsű, finoman rostos, bő levű, kiváló ízű, narancssárga húsú sárgabarack. Magvaváló, bele édes. Héja narancssárga bíborpirossal bemosott. Fája erős növekedésű, szétterülő, nagy koronát nevel. Nagy termésekre képes kajszi fajta. Hamar termőre fordul, öntermékenyülő, korán virágzó sárgabarack. Fája felkopaszodásra hajlamos, sharka vírussal szemben toleráns.
Öntermékeny!
Gondozási tudnivalók
Az ültetőgödör mindig a növény nagyságához legyen igazítva, gyümölcsfáknál kb. 60×60 cm. A szabadgyökerű gyümölcsfáknál a gyökereket kissé vágjuk vissza, a sérült, megtört részeiket pedig vágjuk le. Fontos, hogy az oltás helye a föld felett maradjon. Öntözzük meg jól, a tövüknél a földet kicsit tömörítsük, tapossuk meg. Az első 1-3 évben korona alakító metszést, a továbbiakban fenntartó metszést végezzünk minden évben, február-márciusban. A nagyobb terméshozam érdekében évente trágyázzuk a talajt. Ha betegség jeleit észleli a gyümölcsfákon forduljon növényegészségügyi szakemberhez.