Az egész világon ismert név az Ageni szilva. Világszerte használják cukrászipari termékek készítéséhez, aszalványként és szeszipari alapanyagként, ugyanis magas cukortartalma miatt kiváló pálinka alapanyag is egyben. Gyümölcse szeptember elején érik tömege 25-30 g. Magas cukor és alacsony savtartalommal rendelkezik. A legédesebb szilva. Húsa zöldessárga, közép kemény, lédús és zamatos. Virágai középidőben nyílnak. Bőven és rendszeresen terem. A szilva himlővírusra nem érzékeny. Öntermékeny.
Gondozási tudnivalók
Az ültetőgödör mindig a növény nagyságához legyen igazítva, gyümölcsfáknál kb. 60×60 cm. A szabadgyökerű gyümölcsfáknál a gyökereket kissé vágjuk vissza, a sérült, megtört részeiket pedig vágjuk le. Fontos, hogy az oltás helye a föld felett maradjon. Öntözzük meg jól, a tövüknél a földet kicsit tömörítsük, tapossuk meg. Az első 1-3 évben korona alakító metszést, a továbbiakban fenntartó metszést végezzünk minden évben, február-márciusban. A nagyobb terméshozam érdekében évente trágyázzuk a talajt. Ha betegség jeleit észleli a gyümölcsfákon forduljon növényegészségügyi szakemberhez.