Csemegeszőlő
Középérésű, bőtermő, termésátlaga 10-14 t/ha, államilag elismert (1973) csemegeszőlő fajta. Talaj iránt nem igényes, viszonylag fagy- és szárazságtűrő, lisztharmatra kifejezetten érzékeny, kevésbé rothad, túlterhelésre nem érzékeny, zöldmunka iránti igénye mérsékelt, jól szállítható és eltartható. Fürtje vállas, laza, nagy, átlagtömege 220 g. Bogyója megnyúlt, nagy, átlagtömege 4,2 g, sárga, gyéren pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, húsos; íze muskotályos; héja közepesen vastag, aránylag olvadó.
Gondozási tudnivalók
Szabadgyökerű szőlőoltványok esetében a gyökereket kb. 10-15 cm-re vágjuk vissza. Az ültetőgödör aljába tehetünk trágyát, amit kb. 5 cm földdel takarjunk be, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökerével. Az oltványokat úgy kell elültetni, hogy az oltási pont legalább 2 cm-rel a talaj felett legyen. Ez lehet több is, de a gyökérzetnek semmiképp nem szabad kilátszódni a talajból. Az ültetési távolság minimum 1,5 méter. Ültetés után alaposan locsoljuk be. Őszi ültetés esetén az oltványokat porhanyós földdel kupacoljuk fel, ez nagyon fontos a fagyveszély miatt. Az őszi telepítésnél a vesszőket nem muszáj visszavágni csak tavasszal, egyik erősebb vesszőt 3-4 rügyre hagyva. Ahhoz, hogy minden évben bő termésünk legyen, szükséges a tavaszi metszés. Ha betegség jeleit észleli a növényeken, forduljon növényegészségügyi szakemberhez.