Csemege, borszőlő
Szeptember első felében érik. Középerős növekedésű, bőtermő. Bora kellemes ízű, lágy asztali bor. Fürtje vállas, tömött, közép-nagy, átlagtömege 140 g. A bogyó gömbölyű, piros, közép-nagy, átlagtömege 3,2 g, pontozott, kissé hamvas. Húsa ropogós, lédús, húsos. Íze közömbös. Héja közepesen vastag, olvadó.
Gondozási tudnivalók
Szabadgyökerű szőlőoltványok esetében a gyökereket kb. 10-15 cm-re vágjuk vissza. Az ültetőgödör aljába tehetünk trágyát, amit kb. 5 cm földdel takarjunk be, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökerével. Az oltványokat úgy kell elültetni, hogy az oltási pont legalább 2 cm-rel a talaj felett legyen. Ez lehet több is, de a gyökérzetnek semmiképp nem szabad kilátszódni a talajból. Az ültetési távolság minimum 1,5 méter. Ültetés után alaposan locsoljuk be. Őszi ültetés esetén az oltványokat porhanyós földdel kupacoljuk fel, ez nagyon fontos a fagyveszély miatt. Az őszi telepítésnél a vesszőket nem muszáj visszavágni csak tavasszal, egyik erősebb vesszőt 3-4 rügyre hagyva. Ahhoz, hogy minden évben bő termésünk legyen, szükséges a tavaszi metszés. Ha betegség jeleit észleli a növényeken, forduljon növényegészségügyi szakemberhez.